🏠News ContactLinksPlan-Regio + WeerAgenda'sFolders
Herbesthal (V.V.V. Drie grenzen)
Dorpen ➔ Lontzen ➔ Gemeente HERBESTHAL


V.V. HERBESTHAL
Rottdriescher Straße 64
4710 HERBESTHAL

Website


Mail

Gemeente HERBESTHAL


Voor zijn inlijving bij Pruisen in 1816 en bij België in 1830 maakte Herbesthal deel uit van de hoogbank Baelen in het Hertogdom Limburg.
Omstreeks 1890 verzochten de katholieken van Herbesthal een kerk te bouwen. Om alle moeilijkheden te boven te komen werd in 1898 een bouwvereniging gesticht. En al in 1901 vond de inwijding van het Godshuis plaats. (Plan: architekt Busch/Aken. Stijl: neogotisch. Altaar: Wachtendonck, beeldhouwer).

In 1903 was Herbesthal een zelfstandige kapelgemeente en in 1912 een eigen parochie.
Door zijn internationaal spoorweg-grensstation (1920) kwam het dorp tot een snelle bloei : tolbestuur, douanecontrole, agentschappen, internationaal vervoer, kantoren, zaken, kruidenierswinkels, gasometer, scholen, gemeentehuis en posterijen.
In 1965 was dit bloeitijdperk ten einde: het station werd naar Welkenraedt verlegd en de mooie gebouwen van toen werden in 1983 gesloopt!

Het gemeentebestuur heeft met een uiterste inspanning getracht het verloren "gezicht" van het dorp weer op te frissen met een sport- en cultureel complex, de heropening van het Casino, financiële steun aan de verenigingen, verbetering van de wegeninfrastruktuur en de verkeersmiddelen, enz.
© foto: vvherbesthal.be