🏠News ContactLinksPlan-Regio + WeerAgenda'sFolders
Homburg (V.V.V. Drie grenzen)
Dorpen ➔ Plombières ➔ Gemeente HOMBOURG


S.I. HOMBOURG, 8, Rue Laschet, 4852 HOMBOURG.

Tel: +32(0)87 78 57 78
Mobile: +32(0)476 27 38 98

Website


Mail

Gemeente HOMBOURG


Hoog gelegen op een top tussen Geul- en Gulpdal, tussen de heuvels van HEES en van SCHAESBERG (JRC-kruis van 1979). Deze parochie met 1.000 inwoners, die verdeeld is over een aantal gehuchten of plaatsnamen en verspreid over 16 km², telt twee kasteelboerderijen die verloren liggen op het einde van holle wegen : BERLIEREN en VIELJAREN (XIII° eeuw).
In CHEVEMEONT, GULPEN, BELVEN, HINDEL en LASCHET, zoals in het dorp, zijn stenen- en vakwerkboerderijen een omweg waard.Aan het einde van deze lokaliteit bevindt zich het welbekende Amerikaanse kerkhof (van Henri-Chapelle geheten maar op Homburgse grond).
Dit kerkhof van 23 ha ligt in een prachtige uitgestrekheid van bloemen en groen ; het telt 8.000 marmeren graven en een indrukwekkend monument met een kartografisch museum van het offensief van de geallieerden, evenals prachtige zichten over het Herveland. Homburg, eerst vermeld in 1070, heeft een rijke geschiedenis en is in de streek ook bekend voor zijn folklore, voor zijn harmonieën en voor zijn verenigingen : de " Joupe " en de " Bretse ".

Vanuit het dorp maken prachtige wandelingen naar alle gehuchten en naar de bossen van LASCHET en HEES het mogelijk, vanuit eenzelfde punt, vergelegen panorama's te ontdekken, gericht tegelijkertijd naar de drielandenregio en naar de drie Belgische Gemeenschappen.
© foto: wikimedia.org